Poradňa

Napísať príspevok
X Pridať príspevok
Toto meno sa zobrazí v poradni
 
X Pridať príspevok
Odpoveď na tému:
Toto meno sa zobrazí v poradni
 
4700krčok materniciIveta (05.10.2010 17:58:33)

Dobrý deň chcela by som sa opýtat moja dcera bola na vyšetrenie sono z nutra tam boli výsledky poriadku no citologia jej prišla zlá že sú tam niake bunky navyše že vraj pravdepodobne rakovina krčka maternici má íst na kontrolu o pol roka chcela by som sa opýtat či máme čakat a žit v neistote psychycky trpiet pol roka alebo íst za iním lekárom ved stále sa hovorí čím skorej tým lepšie poradte nám čo máme robit či sa to da zistit v krvy odber na onkomery ?má 1 dietatko a 19 rokov ?dakujem za odpoved

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (05.10.2010 20:59:01)

Dobrý večer Iveta, nepíšete akú 'zlú cytológiu' má Vaša dcéra. Inak ultrazvuk a cytológia nemajú nič spoločné, môže mať negatívny ultrazvuk a suspektnú cytológiu. Záleží na výsledku cytologického steru, ak ide o cca prvý stupeň odchýlky naozaj to stačí sledovať. Rozhodne by som zatiaľ - kým čakáte na ďalšiu kontrolu - odporučila užívať Indonal po dobu 3 mesiacov. Prezrite si podrobnejšie túto stránku. Držím palce.

4699infekciamirka (05.10.2010 16:33:57)

dobry den potrebovala by som poradit ohladom svrbenia posvy a vytoku mam to pravdepodobne z uzivania antibiotik, ake lieky my odporucate zakupit si v lekarni na tento problem chcela by som cim skorej to vyliecit bez navsetvy gynekologa dakujem

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (05.10.2010 20:55:18)

Mirka, skúste si kúpiť voľnopredajný preparát Mycomax 150 mg cps, na jednorázové perorálne užitie. Lokálne svrbenie môžete tlmiť lokálnymi masťami - napr. Canesten crm. Zároveň obmedzte sladké jedlá a noste bavlnenú bielizeň.

4698antikoncepciaMimi (05.10.2010 16:20:31)

Dobrý deň. Samovoľne som začala užívať antokoncepciu Tri-regol.Beriem ho prvý mesiac a na ďalší ich už ale nemám.. bude to problém pre môj zdravotný stav?Môže mi to uškodiť? Je potrebný na HAK lekársky predpis? Ak existuje nijaká bez neho aká? Mam strach ísť ku gynekológovi (z kontroly) vie mi ju predpísať aj bez kontroly napríklad len z krvi?.. Ďakujem za rýchlu odpoveď...

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (05.10.2010 20:52:53)

Dobrý deň Mimi, antikoncepcia je len na lekársky predpis a chcem zdôrazniť, že nie každý preparát je vhodný pre každú pacientku! Vôbec nemajte obavy ísť ku gynekológovi, ak máte ostych vyberte si ženu. Ale rozhodne nešpekulujte, ide o Vaše telo a Vaše zdravie. Gynekologická prehliadka nie je nič hrozné, trvá chvílku a uvidíte, že si ju predstavujete horšie ako vôbec celá je. Vyberte sa čím skôr.

4697čo robiť?magdalena karkusová (05.10.2010 15:01:14)

Dobrý deň,chcela by som sa spítať a poradiť,som v 8. týždni tehotenstva dvojvaječné dvojičky ,nakoľko už dvoch synou mám nemôžme si z manželom dovoliť kvôli financiám ešte dve deti ,možno jedno ,ale dve nie.Preto by som sa chcela spítať,či nie je možné odobrať jedno z dvojčat zákrokom a nechať si iba jeden plod ,alebo si musím dať odobrať oba plody?!Dakujem

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (05.10.2010 20:48:44)

Neexistuje zákrok, pri ktorom by ste sa mohli v 8 týžd. gravidity rozhodnúť, že jeden plod chcete odobrať a druhý donosiť a porodiť.

4693Dá sa spoľahnúť na CITOLÓGIU na 100 %?smajlik (04.10.2010 15:47:59)

Dobrý deň pani doktorka. Nejde o mňa ale moju 38 ročnú sestru, ktorá by sa asi neodvážila písať. V júni tohto roku bola na gynek vyšetrení pre opakujúce sa mykózy, lekár jej však povedal ,že okrem zápalu ktorí zistil sa mu nepáči ani krčok maternice. Rozhodol sa preliečiť ju a po dobratí pošvových tabliet prísť na cytologiu. Tá vyšla údajne dobre 2 no on povedal ,že podľa neho je to skreslené tými tabletkami preto aby prišla znova za mesiac. aj ďalšia cytol. vyšla v poriadku no krček povedal ,že sa mu nepáči a že sám nepočítal s tým ,že tak dobre dopadne cytológia, ďalšiu kontrolu stanovil o rok. Ja sa teraz chcem spýtať či nemal poslať sestru na nejaké vyšetrenie ako napr. kolposkopia alebo nemal urobiť nejaký zákrok ak ten krčok voľným okom už má nejaké zmeny. Dá sa v tomto prípade spoľahnúť iba na cytológiu? Veľmi sa o sestru bojím. Ďakujem za vašu odpoveď.

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (05.10.2010 19:47:03)

Dobrý večer, ono sa to nedá tak jednoducho všetko zhrnúť. Na nič sa nedá spoľahnúť na 100%!! Aj cytológiu odpočítava len človek- cytologický laborant, ale zase nález 'okom' ešte nemusí korešpondovať cytologickému výsledku. Ak by to tak bolo, stačilo by len pozrieť na krčok . Kolposkopické vyšetrenie by však určite bolo vhodné u Vašej sestry - ak je cytologický ster v norme, a lekárovi sa zdá byť na krčku lézia. Cytologický ster by mal zahrnúť aj bunky z povrchu krčku ale aj bunky z krčkového kanála.

4692na čo presne slúži citológiaMirkamia (04.10.2010 13:14:19)

Dobrý deň, prosila by som Vás o radu. Šla som gynekológovi na bežnú preventívnu prehliadku, zistil mi ale škaredý výtok ktorý som si ja nevšimla vôbec ani žiadne problémy nemám. Na druhý deň mi bola spravená kultivácia ktorá ale vyšla negatívne, spravili mi teda nejakú špeciálnu kultiváciu za príplatok a tá tiež vyšla negatívne. Čo sa vlastne týmito kultiváciami zistuje? Teraz nasleduje cytológia, ale až po menštruácií takže ma čakajú dni a dni čakania, čo vlastne to môže byť. A teda ešte raz zhrniem otázky čo sa zisťuje kultiváciami a čo cytológiou. ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (05.10.2010 19:42:59)

Dobrý večer, kultivácie sú vyšetrenie zamerané na zistenie pôvodcov zápalov- na bakteriálny dôkaz, možného infekčného agens. Cytológia je vyšetrenie zamerané na zachytenie atypických buniek na krčku maternice, ktoré by mohli pri eventuálnom prebujnení spôsobiť rakovinu krčka maternice.( zjednodušene povedané ) Ale vôbec neváhajte a pýtajte sa svojho ošetrujúceho gynekológa, ak Vám niečo nie je jasné. Ja Vám viem radiť len teroeticky, ale Váš lekár Vám vie vysvetliť konkrétne veci ohľadom Vašich výsledkov.

4691Môže choroba oddialiť menštruáciu?tommo (04.10.2010 10:54:04)

Dobrý deň, dopredu sa ospravedlňujem, ak sa tu už takáto alebo podobná téma vyskytla, napriek tomu, že som hľadal aj inde na internete, veľa som toho k tejto téme nenašiel... takže moja otázka: Priateľke mešká menštruácia... dnes (ak sa nič nezmení), budú to dva dni. Pozerali sme spolu jej kalendár, nestáva sa často, že by jej meškala, väčšinou práveže príde skôr (deň, dva) alebo presne, prípadne len o deň neskôr. Ona tvrdí, že zatiaľ je všetko v poriadku, keďže už niekoľko dní je zrejme prechladnutá (nádcha, bolesť hrdla, a pod.). Bolesti v podbrušku, nevolnosť alebo nejaké ďalšie príznaky tehotenstva nemala (aspoň som si nevšimol). Nervózna z toho zatiaľ nie je, aj na tehotenský test povedala, že prichádza do úvahy až koncom tohto týždňa... no ja som napätý ako guma v trenkách ... Odpustite ten podrobný opis Moja otázka teda znie - máte skúsenosť (prípadne viete o prípade), že by menštruáciu oddialilo ochorenie (napr. prechladnutie - nádcha, bolesť v hrdle atď.) Naozaj veľké ĎAKUJEM za odpoveď

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (04.10.2010 16:52:14)

Dobrý deň, chápem Vaše obavy, ale na meškanie menzes môže mať vplyv aj choroba, stres, a akékoľvek iné zmeny stavu organizmu. Menzes nemusí byť pravidelný ako hodinky, pár dní hore dole je uplne fyziologické. Naozaj nemá význam robiť test hneď na druhý deň ak menzes mešká- výsledok by mohol byť falošne negatívny. Ak jej bude meškať menzes 5 dní, urobte test. Držím palce, aj keď mám tušák, že by ste si priali výsledok negatívny.

4690Otazka ...Zuzana (03.10.2010 22:57:00)

Dobry den, meska mi menstruacia uz dve tyzdne bolesti prsnikov pocitujem uz skoro tyzden. Bola som u doktora a ten mi povedal nech si nasadim antikoncepcne tabletky na tyzden co som aj urobila ale menzes sa nedostavil. Mam len vytok uz dva tyzdne ale menzes nie. Test a doktor potvrdili ze niesom tehotna. Mam len 23 rokov . Mozte mi poradit ?

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (04.10.2010 16:47:21)

Nasadiť antikoncepčené tabletky na týždeň sú dosť neštandardné liečebné postupy:( Ak Vám mešká menzes a lekár potvrdil, že nie ste tehotná, aby som zvolila injekciu na vyvolanie menzes. Skúste konzultovať lekára opakovane.

4689VelkostNebSter (03.10.2010 20:02:43)

Prosím vás chcem sa spýtať či je v poriadku, že mam jeden semenník väčší ako druhý........ nie je to problem????

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (04.10.2010 16:33:57)

Dobrý deň žiaden párový orgán v organizme nie je úplne rovnaký, ale ak máte pochybnosti, je to skôr otázka pre urológa.

4682NEJASNOSŤMaryAnn (03.10.2010 17:10:56)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať jednu otázku. Začala som brať HAK Artiziu a dala som si prvú tabletu normálne v prvý deň cyklu. To bola sobota 00:30....Ďaľšiu som si dala na druhý deň v nedeľu o 07:00...A chcela by som ju užívať v takomto čase už nastálo... Nebol by to problém?...A po koľkej tabletke je už ochrana, bez toho aby sme museli použiť ďaľšiu ochranu. Ďakujem za odpoveď.Dovidenia

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (03.10.2010 17:30:49)

Dobrý deň, kľudne užívajte tabletku v takom čase ako Vám vyhovuje - napr. o 7,00 hod. Ochrana pred otehotnením je od 5 dňa užívania tabletky.