Poradňa

Napísať príspevok
X Pridať príspevok
Toto meno sa zobrazí v poradni
 
X Pridať príspevok
Odpoveď na tému:
Toto meno sa zobrazí v poradni
 
4762MenopauzaDana (13.10.2010 19:34:07)

Dobrý deň, mám 53 rokov a pred dvoma mesiacmi som začala mať prvé návaly a začala som sa viac potiť. Nasadila som si na to prírodné tabletky z lekárne Mabelle a problémy prestali. Tie tabletky stále beriem. Ale včera na preventívnej prehliadke u gynekológa mi zistili malú cystu na vaječníku. Preto si chcem nasadiť Indonal. Môžem užívať oba lieky súčasne?

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (14.10.2010 19:35:41)

Dobrý večer Dana, ak Vám gynekológ nenavrhol iný postup na riešenie cysty na vaječníku - teda naplánoval Vám asi len kontrolu po 3-6 mesiacoch, kľudne si nasaďte Indonal. Je tiež len na prírodnej báze, takže ho bez obáv kombinujte aj s inými prírodnými preparátmi. Držím Vám palce.

Odpoveď od: martina (09.01.2011 21:07:41)

chcela ci by ste nemohli poradit mam silne bolesti brucha a podbruska aj sem tam aj krce

4761tehotenstvowoman (13.10.2010 17:00:05)

dobrý deň, chcela by som sa opýtať či sa dá otehotnieť len počas ,,plodných dní - v čase ovulácie,,alebo aj počas,,neplodných dní, ke´d ovuláciu nemám. a doktor mi povedal, že mám maternicu otočnú dozadu, čo to znamená?je takto ťažšie otheotnieť?dakujem za odpoved

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (14.10.2010 19:46:21)

Pekný večer, ovulácia je nevyhnutným predpokladom, aby ste otehotneli. Počas ovulácie totiž dochádza k uvoľneniu vajíčka z folikulu. Prežívanie spermií môže byť v otimálnych podmienkach aj 48-72 hodín. To teda zjednodušene povedané znamená, že spermia môže na uvoľnenie vajíčka aj počkať. Otočenie maternice dozadu - smerom ku konečníku - odborne pozícia RVF, môže byť dôvodom pre ťažkosti s otehotnením, ale samozrejme sú tehotné aj ženy s RVF maternice. Skúste mať pohlavný styk, ak teda plánujete tehotenstvo, zozadu a ostaňte ležať po súloži na brušku.

4760zmrazovanie rany na krcku materniceJanka22 (13.10.2010 07:54:01)

Dobry den, bola som na zmrazovani rany krcku maternice. Primar ktorý mi to robil mi povedal, ze si mam zobrat zo sebou aj vlozku, pretoze budem mat výtok. Cakala som výtok malý alebo rovnaky ako je menstruacia. Som dost prekvapena pretoze mi nestacia ani vlozky a ani vlozky, ktore nosia zeny po porode.Vzdy velmi preteciem. Spim na podlozke, ktoru pouzivaju pacienti ked sa pocikavaju. V noci sa budim na to, ze som ako keby pocikana, a cela mokra. Preto sa chcem pýtat, ci je takyto výtok po tomto zakroku normálny a kedy ma to asi prejde..som dost týmto obmedzovana a je to neprijemne. Dakujem velmi pekne za odpoved.

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (14.10.2010 19:49:04)

Pekný večer, samozrejme ťažko hodnotiť keď nevidím, ale to čo popisujete - krvácanie silnejšie ako po pôrode - mi nepríde normálne po takomto zákroku. Skúste sa ukázať pre istotu na gynekologickej kontrole.

4759...Erika (12.10.2010 15:56:31)

Dobrý deň! Mam taky problem v auguste som naposledy menstruovala a nebolo by na tom nic zvlastne keby mi v septembri nedosli, pretoze mi nikdy nechodili pravidelne no 28.septembra som spozorovala takzvane spinenie ale naozaj velmi slabe nepokladala som to za dolezite pretoze sa mi to obcas pred menstruaciou stavalo no uz to trva viac ako 2.tyzdne a poslednych dnoch to bolo silnejsie. Dnes rano som krvacala tak som si to povysvetlovala tym ze som asi nemala dostatok krvi a mam to miesto menstruacie no poobede som mala znova len ten hnedy vytok nieje velmi silny ani ma to neboli, nesvrbi nic podobne. Cim to moze byt? Vopred Ďakujem!

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (14.10.2010 19:53:08)

Erika neviem koľko máte rokov,ani bližšie nepoznám Vašu gynekologickú anamnézu, takže ťažko odhadovať. Nepravidelnosť menštruačného krvácania sa môže objaviť v súvislosti s viacerými možnými poruchami. Ak Vám takéto ťažkosti pretrvávajú už 2-3 týždne, možno by Vás mal vidieť odborník. Vaše vysvetlenie, že 'nemáte dostatok krvi' naozaj nie je správne. Krvi máte určite dostatok:):)

4758vytokbibuška (12.10.2010 15:04:26)

Dobrý deň, už dlhšiu dobu mávam veľmi silný výtok z pošvy má hustú konzistenciu, zapácha a je bielo-žltej farby. Dbám stále na hygienu a preto by som sa chcela opýtať čo to môže spôsobovať a ako to mám liečiť: Vopred Ďakujem

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (14.10.2010 19:55:16)

Bibuška, ak máte silný výtok dlhšiu dobu, nepodnikajte nejaké domáce liečenie. Choďte ku gynekológovi - neliečený gynekologický zápal Vám môže urobiť problém do budúcnosti.Gynekologický výtok nie je záležitosť hygieny, naopak niekedy prehnaná hygienu je tiež na škodu.

4757MikrokalcifikatyMimi (12.10.2010 13:18:56)

Dobry den. Mama mojho priatela mala na poslednom vysetreni mammografie mikrokalcifikaty, ktore lekar popisal ako benigne. Pokial dobre viem, mikrokalcifikaty mozu byt aj prvym prejavom karcinomu prsnika. Chcela by som sa spytat, ci len na zaklade snimky mozno posudit, ci je mikrokalcifikat benigny alebo by bolo potrebne podstupit aj ine vysetrenia. Dakujem za odpoved.

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (14.10.2010 19:59:41)

Mimi, nechcem spochybňovať záver kolegu. Samozrejme záleži na porovnaní posledného snímku s predchádzajúcim mamografickým vyšetrením. Niekedy realizujú lekári po mamografii aj ultrazvukové vyšetrenie prsníkov na doplnenie nálezu.Ak má pacientka pozitívnu anamnézu podlieha prísnejšiemu sledovaniu. Nedokážem Vám jednoznačne podľa Vášho popisu povedať, či je to benígne alebo nie. Ak by boli pochynosti, je snáď vhodné ukázať snímky na nejakom konziliárnom vyšetrenie, resp. u iného lekára. Všetci sa môžeme samozrejme aj mýliť.

4756vytok z bradavkyromanka (12.10.2010 12:14:59)

dobry den, mam za sebou 35tt a z PP mi vyteka krvavy vytok...nieje to caste ani bolestive.je to v takomto stave normalne??Dakujem..

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (14.10.2010 20:01:34)

Dobrý večer, nebojte sa v 35 týždni môžete mať sekréciu z bradaviek. Ak je krvavo sfarbená, je možné, že máte chrastičku na bradavke. Skúste si aplikovať kalciovú mastičku, je voľne predajná v lekárni.

4755sono prsníkovbebina (11.10.2010 10:15:38)

chodim pravidelne na preventivne prehliadky k svojmu gynekologovi aj na sono prsnikov. Doteraz mi sono robili vylučne len po menštruácii vždy s negatívnym výsledkom. Teraz už aj moj gynekolog robí sono prsníkov a objednal ma hneď, hoci som mala pred menštruáciou. Údajne to nevadí. (menzes som dostala o 2 dni po vyšetrení).Mám nalez na pravom prsníku ešte nehmatatelný o velkosti 2mmx5mm ohraničený.Kontrolu mi dal o pol roka. Mám si dať skontrolovať prsníky ešte raz a po menzese alebo mám ísť teda o pol roka? ´Dakujem

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (14.10.2010 20:05:01)

Neviem koľko máte rokov a aký máte celkový gynekologický nález, či užívate nejaké hormonálne lieky atď. Ale ak Vám dal lekár kontrolu o 6 mesiacov - myslím, že to stačí. Skôr je niekedy zbytočné robiť vyšetrenie, lebo by sa nedala posúdiť dynamika vývoja nálezu, najmä pri tak malých rozmeroch. Skúste dovtedy liečbu Indonalom:)

4754zápal?Veronika (11.10.2010 10:12:26)

Dobrý deň, ja mám taký problém, mne skončila vo štvrtok menštruácia a následne sme sa s priateľom milovali a cítila som akoby ma tam rezali žiletky (aj priateľ to cítil). Ale pri malej potrebe necítim nič. a tak isto sa mi akokeby zdurila jedna polovička pysku. Chcela by som vedieť, čo by to mohlo byť, prípadne čím by som to mohla liečiť?

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (14.10.2010 20:08:01)

Veronika, rada by som Vám poradila, ale ťažko radiť keď Vás nevidím. Niektoré veci sa nedajú riešiť bez vyšetrenia. Možno to je len podráždenie po napr. holení alebo mechanickom dráždení. Ak Vám to bude pretrvávať, alebo sa zhoršovať- choďte sa ukázať lekárovi.

4753Spontánny pôrod, či sekciaKatuliatko (11.10.2010 10:04:47)

Dobrý deň! Obraciam sa na Vás s otázkou, čo ma trápi a začína byť u mňa aktuálna. Ako rodiť? Sekciou, či 'risknúť' spontánny pôrod? Som epileptička, dva roky bez veľkého záchvatu, beriem každé ráno lamotrigin 50mg, epi záchvaty sa u mňa objavili po úraze a po stresovo. Mám aj ulceróznu kolitídu, teraz bez ataky, v minulosti silné krvácavé stavy a hnačky. Mám aj mierne problémy so srdcom a štítnou žľazou, na to teraz beriem len večer egilok 25mg a hormóny štítnej žľazy sú v norme. Upravili sa. Je to po dlhých snahách s manželom moje druhé tehotenstvo, no o prvé dieťa, plod, som prišla v 13tt pred 12-mi rokmi, otehotnela som až teraz a mám 35 rokov. Gastroenterológ odporúča radšej sekciu, no netrvá na nej. Neurológ sa nevyjadril, posiela ma ešte k inému. Keby som možnosť sekcie nespomenula, asi by sa ňou nezaoberali..., tak neviem. Som v 26tt. Poradte, prosím.. No tvrdia mi, že s mojími rizikami, za najväčšie považujú možnosť epi záchvatu pri pôrode, by asi nikto neriskol spontánny pôrod. Ak je Váš názor tiež sekcia, tak v akej anestéze. Celkovú zle znášam, no má vraj výhody antiepileptických liečiv.. No ak by som ostala v liečbe lamotriginom, bol by problém s elektívnou sekciou spinálnou anestézou? Za odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem. Katuliatko

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (14.10.2010 20:23:54)

Dobrý večer, možno bude moja odpoveď až príliš stručná, ale pre mňa je odpoveď naozaj jednoznačná. Pôrod cisárskym rezom. Dôvody: Ste staršia prvorodička, ste epileptička na liečbe antiepileptikami, máte ulceróznu kolitídu,k tomu lieky na srdce. Podľa mňa dosť dôvodov aj na dve sekcie. ( aj keď zatiaľ v 26 týždni je pre pôrodníka k pôrodu ešte ďaleko)Ale o pôrode samozrejme rozhodne vedúci lekár na pracovisku, kde budete rodiť. Toto bol len môj názor. Prajem Zdravé dieťatko.