Poradňa

Napísať príspevok
X Pridať príspevok
Toto meno sa zobrazí v poradni
 
X Pridať príspevok
Odpoveď na tému:
Toto meno sa zobrazí v poradni
 
4488cysty-tehotenstvoKaszia (12.09.2010 18:36:28)

Dobrý deň! pred dvoma týždňami mi laparoskopicky odstránili cysty na vaječníkoch. Jedna však bola endometriozna cysta. Nechcela by som podstúpiť liečenie, nemám žiadne ťažkosti, a vraj tehotenstvom sa to lieči. Ako dlho musíme počkať s tehotenstvom? prvú menštruáciu som už dostala. A ako dlho po operácií môžem mať sexuálny styk? dakujem za odpoved. K.

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (13.09.2010 11:29:33)

Dobrý deň, je naozaj pravde, pokiaľ Vám diagnostikovali endometriotickú cystu, že tehotenstvo prípadné ďalšie ložická endometriozy zmierni. Myslím si, že pokiaľ nemáte iné zdravotné ťažkosti nie je dôvod tehotenstvo odkladať, práve naopak. Pohlavný styk môžete mať kľudne aj 10-14 dní po laparoskopii, ak je všetko v poriadku a dobre sa cítite.

4487Zanedbala som niečo vážne?Alexandra (12.09.2010 18:26:27)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať,je biely bezfarebný výtok normálny? Mám 19 rokov,a tento výtok sa objavil v mojich 14tich,kedy som aj prvýkrát zašla na gynekológiu,kde ma doktorka odbavila mávnutím ruky,že to je normálne. Pohlavne žijem od svojich 15tich,a nikdy som nemala žiadny iný problém. Až doteraz-výtok zosilnel má zapách(výrazný,taký akoby kyslý)Objavil sa asi pred mesiacom a pol a liečba nepomáha.Odkedy ho mám,sexuálne abstinujem, dokonca pomyslenie na sex sa mi protiví,čo sa mi nikdy predtým nestalo a nie je to ani kvôli nejakej láske k bývalému,pretože tento problém sa objavil po jeho nevere s nie práve slušným dievčaťom. Posledný mesiac som bola mimo krajiny a pani doktorka mi pred odchodom povedala,že to určite prejde. Neprešlo, a teraz mám plne nabitý program,preto sa obraciam na Vás s otázkami;mohlo by to byť niečo vážne? poprípade vedeli by ste mi povedať,aký typ ochorenia je pravdepodobný? ak áno,môžem spraviť niečo pre liečbu sama?(medikamenty bez predpisu a pod.,vitaminy alebo typ stravy) P.S.Moje obavy zväčšuje prístup a nedobrá reputácia mojej pani doktorky,ktorú hneď ako to bude možné zmením. Ďakujem.

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (13.09.2010 11:18:48)

Dobrý deň Alexandra. Hneď na úvod Vám chcem povedať, že pošva nie je prostredie ani suché ani sterilná. Na sliznicic je prítomná normálna fyziologické flóra, vrátane laktobacila. Táto fyziologická sekrécia súvisí s pohlavným dospievaním a jeho intenzity sa mení s menštruačným cyklom- môže byť výraznejší resp. slabší. Pokiaľ je vaginálny výtok normálnej mliečnej farby, nezapácha, neštípe, nesvrbí, skrátka nespôsobuje pacientke žiadne ťažkosti- dá sa predpokladať, že je to normálna sekrécia. Ak máte pocit zápachu a iných príznakov odporúčam navštíviť gynekológa, možno by bolo vhodné realizovať odber kultivácie aj na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy. Z voľne dostupných preparátov nič nepokazíte ak si urobíte kúru Gynoflorom, ktorý obsahuje Laktobacila a podporí prirodzené prostredie a ochranu Vašej pošvy.Držím palce.

4486Mám obavy prečo mi trva menzes len 3 dnisylwia (12.09.2010 13:18:48)

dobrý deň .. chcem sa opýtať či niekto nevie prečo mi meškal menzes 3 dni ako mal a trvál len 3 dni .. mám veľke obavi že som tehotna tak prosim o niekoho pomoc že prečo som mala menzes len 3 dni ked mám zvyčajne 5 až 6 dni Ďakujem

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (12.09.2010 20:19:06)

Milá Silvia, vôbec si nelámte hlavu nad tým, prečo Vám menzes trval len 3 dni, ak ho mávate dlhšie.Inak meškanie menzes 3 dni nie je žiadna patológia, je to plne normálna fyziologia. Pochybnosti o tehotenstve vyrieši tehotenský test- urobte ho čím skôr a nebudete sa zbytočne stresovať. Ak by výsledok nebol jednoznačný navštívte gynekológa.

4485mám otázkuAurelka (12.09.2010 11:08:13)

Dobrý deň. Pred mesiacom sme mali s partnerom prerušovaný sex, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou prebehol v poriadku. Asi o týždeň na to som dostala menštruáciu podľa termínu. Bola normálna, trvala 5 dní ako vždy. Teraz mi vsak menštruácia mešká pár dní. Viem, že je ešte skoro na paniku, ale po všetkých článkoch o menštruácii počas tehotenstva, ktoré som čítala mám strach. Príznaky nemám. Mám sa obávať tehotenstva?

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (12.09.2010 20:14:11)

Dobrý večer Aurelia, máte pravdu v tom, že niektoré ženy majú menštruáciu aj počas tehotenstva. Ak máte pochybnosti kúpte si v lekárni tehotenský test - napr. Rapi-preg, ktorý je pozitívny už 5 dní po oplodňujúcej súloži a budete mať istotu. Cena testov sa pohybuje okolo 5-8 Euro.

4480thyrozoljanka goralová (11.09.2010 16:40:37)

Chcela by som sa opýtať na thyrozol a antikoncepcia-Novynette sa môžu užívať spolu.A či to môže spôsobyť aj narušenie menštruačného cyklu.Ďakujam

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (11.09.2010 20:26:00)

Dobrý deň, oba preparáty môžete úžívať súbežne.Ak však máte poruchy menštruačného cyklu, neváhajte konzultovať svojho gynekológa- možno by bolo vhodnejšie zvoliť iné antikoncepčné tabletky.

4479USG prsnikov a peceneZUZKA VANSOVA (11.09.2010 16:30:53)

Dobry den mam otazku bola som na preventivnej prehliatke u gynekologicky mam 26 rokov a 5 rocne dieta uz skoro 2 roky beriem HAK.Gyn,ma posiela na USG prsnikov to este chapem ale preco mam ist aj na USG pecene nieco mi je alebo preco ma tam posiela uz sa dost bojim tam ist lebo som o tom este nepocula...Ako take vysetrenie prebieha co mi bude lekar robit ?dakujem za odpoved.

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (11.09.2010 20:18:11)

Dobrý deň Zuzana, ultrazvukové vyšetrenie prsníkov je v gynekológii normálne vyšetrenie, nevidím na tom nič nezvyčajné ak Vás lekárka odoslala. Priznám sa, že z Vašej otázky mi nie je úplne jasné, prečo Vás lekárka odoslala na USG vyšetrenie pečene. Mohli by ju k tomu viesť nejaké patologické laboratórne vyšetrenia - napr. zvýšené pečeňové entýmy, zvýšený bilirubín, prítomnosť nejakých rizikových faktorov, ak Vám palpačne vyšetrovala brucho a zdalo sa jej, že máte zväčšenú pečeň (?) Ultrazvukové vyšetrenie pečene však rozhodne nie je dôvod na obavy- je to nebolestivé zovrazovacie vyšetrenie, lekár Vám bude chodiť ultrazvukovou sondou po bruchu a na monitore sa bude premietať obraz, ktorý bude hodnotiť. Myslím, že je vhodnejšie opýtať sa priamo svojej lekárky,ak máte nejaké nejasnosti ohľadom priebehu vyšetrenia.

Odpoveď od: Miriama (13.01.2011 09:25:09)

Ahoj, volam sa Miriama, mam 22 rokov, a priatela s ktorym som vyse 6 rokov. cez moje ,,plodne dni,, sme mali spolu NECHRANENY POHLAVNY STYK ... Aj niekolkokrat... 11.01. 2011 som mala dostat MENSTRUACIU ale ona nie a nie prist. Prsia ma absolutne neboli, co mi je divne lebo pred menzesom ma asi 2 tyzdne PRED stale boleli. Mam bolesti v podbrusku ale ,,ine,, :o( Este mi to 3 dni nemeskalo, je tu nejaka moznost ze by som mohla byt tehotna ? Aj napriek tomu ze ma boli v podbruskus ?

4478problemdanka (11.09.2010 10:28:15)

asi pred 5 rokmi mi urobili sterilizaciu odvtedy mam pravidelne spinenie asi dva dni pred menstruaciou a dva dni po nej dostala som lieky duphaston myslim ze sa to moc nezlepsuje je to spinenie normalne vysledky z vysetrenia mam dobre lieky mam uzivat 15 den menstruacneho cyklu ako to mam chapat dakujem

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (11.09.2010 20:08:17)

Výkon, ktorému ste sa podrobili - sterilizácia určite nemá vplyv na špinenie pred a po menzes, ktoré popisujete. Duphaston, ktorý Vám predpísal lekár sa užíva zvyčajne na úpravu krvácania od 15-25 deň cyklu, pričom prvý deň cyklu je prvý deň, keď začnete krvácať. Avšak ak je špinenie 2 dni pred a 2 dni po menzes, a máte - ako uvádzate všetky výsledky v poriadku - nemusí to byť hneď nejaký medicínsky problém. Môže ísť o predĺžený začiatok a koniec normálnej menzes. Niektoré ženy mávajú najskôr len špinenie, kým sa spustí normálne krvácanie menštruačnou krvou.

4477zúfalá...Barbora (11.09.2010 09:43:59)

Dobrý deň, mám jednu otázku... ešte som nebola u gynekológa, a potrebujem sa poradiť... panenstvo je veľmi dôležité pre mňa..nechávam si ho pre toho pravého. Vyprstoval ma kamarát, trochu to bolelo, a aj som krvácala...bolo to prvýkrát ..pravdepodobne sa natrhla panenská blana, alebo úplne roztrhla.....ale nemala som pohlavný styk...som stále panna? ....neskutočne ma to trápi, už som prečítala všetko možné, čo som tu našla (na nete) a sú tu rôzne názory na to, či je po tomto dievča ešte pannou alebo nie....tak ako to je teda? Ďakujem PS: bola by som rada, keby ste mi odpísali na môj mail..... vďaka

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (11.09.2010 20:02:29)

Ahoj Barborka, pokúsim sa o odpoveď na túto pre Teba asi veľmi citlivú a intímnu tému....Treba povedať, že pojem 'panna' nie je úplne jednoznačný. Všeobecne sa rozumie, že pannou je dievča alebo žena, ktorá nemala pohlavný styk a vchod do pošvy uzatvára panenská blana. Táto blana však nebýva uplne celistvá- kompaktná ale je v nej istý otvor,ktorý sa pri prvom styku trhá smerom ku krajom a tým sa otvára vchod do pošvy, čo býva sprevádzané rôznymi stupňami krvácania. Samozrejme narušenie tejto panenskej blany nemusí nastať len penisom pri pohlavnom styku, ale môže sa udiať aj prstami, cudzím predmetom, pri úraze, pri násilnom zavádzaní väčšieho tampónu atd. Pre nás-gynekológov prítomnosť tejto blany neumožňuje realizovať plnohodnotné gynekologické vyšetrenie - tým sa myslí vyšetrenie v gynekologických pákach, palpačné vyšetrenie prstami a ultrazvukové vyšetrenie vaginálnou sondou. U dievčat a žien, u ktorých je táto blana zachovaná realizujeme vyšetrenie cez konečník a ultrazvukom cez brucho. Samozrejme pokiaľ je táto blana narušená - je jedno akým spôsobom - my ako gynekológovia môžeme pacientku normálne vyšetriť, a teda z fyzického hľadiska neberieme pacientku ako pannu. Na druhej strane po psychickej stránke, ak dievča ešte nemalo normálny pohlavný styk, z tohto ponímania je pannou.

4475OtázkaKatarína (10.09.2010 16:01:24)

Dobrý deň, chcela by som začať užívať Indonal v rámci prevencie (ale aj kvôli častým bolestiam prsníkov) a preto sa chcem spýtať, či ho môžem užívať aj keď dlhodobo užívam antikoncepciu (Femoden). Či užívanie Indonalu nemôže oslabiť účinok antikoncepcie?.Dakujem za odpoveď.

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (11.09.2010 01:08:29)

Príjemný večer Katarína, užívanie Indonalu rozhodne nijakým spôsobom nemôže znížiť účinok antikoncepcie, kľudne môžete oba preparáty bez obáv kombinovať.

Odpoveď od: Zuzana (14.01.2011 20:01:08)

Dobry vecer.Pani doktorka chcela by som poprosit o radu.Mám zle vysledky s cytologie.Moja lekarka ma poslala do nemocnice a tam ma objednali na zakrok.Mam napisanu diagnozu N87.9 a strasne sa bojim ze je to rakovina.Vo vysledkoch s cytologie je nieco L-SIL,PAP IIIa a neviem co to znamena.Moja lekarka mi o tom dokopy nic nepovedala.Viete ja uz mam za sebou tri operacie GEU,5pôrodov a 3cistenia,mam odoperovany vajecnik aj s vajcovodom na pravej strane a na lavej mi zostal len vajecnik.Mala som aj nejake zapaly a posledny rok mam problemy aj s menstruaciou mavam ju niekedy nacas,potom mi zas pride o tyzden skor a tak sa mi to strieda a este obcas mam po skonceni taky ruzovy vytok a pred zaciatkom taky hnedy.Chcela by som vas poprosit ci by ste mi to nemohla lepsie vysvetlit lebo ja strasne bojim ze to dopadne zle

Odpoveď od: Dena (26.01.2011 20:07:51)

Dobrý den, možem mať pohlavny styk naplno aj pocas menstruacie ke duzívam antikoncepciu? som aj v tomto období chránená pred otehotnením, HAK užívam teraz 4 mesiac. Dakujem

4473kondylomyKatka (09.09.2010 16:30:58)

Prajem prijemný deň, diagnostikovali mi kondylomy,nakazil ma partner, gynekológ mi predpisal masť Aldara a spravil výter na HPV.O indonale som spomínala, žeby som ho chcela brať preventívne, ale povedal mi že je dosť silný ak HPV nemám, treba počkať na výsledky.Ja si však myslím že mám a výsledky budú až o 10 dní. Možem Indonal užívať aj keď nemám potvrdené HPV, tak preventívne? a tak isto mam zníženú funkciu štítnej žlazy, tak rada by som sa poradila, či tie tabletky sú vhodné pre mňa.Ďakujem veľmi pekne.

odpovedať
Odpoveď od: Petra Otapkova (09.09.2010 16:58:24)

Milá Katka, obávam sa, že ak máte diagnostikované kondylómy mate tým pádom aj HPV vírus, nakoľko kondylómy sú vlastne klinickým prejavom HPV infekcie, ktorá je prenosná pohlavným stykom. Nemusíte čakať na výsledky testov a kľudne môžete začať užívať Indonal. Potlačenie HPV infekcie je podmienené aj silou Vášho imunitného systému, ale určite by som Vám odporučila aj liečbu Indonalom, ktorá je na prírodnej báze a môže pozitívne stimulovať Váš organizmus. Zároveň je vhodné počas tejto liečby mať prezervatívom chránený pohlavný styk, aby nedochádzalo k prípadnej reinfekcii od partnera. Držím palce!